At købe Bitcoins kan være en stor udfordring for mange, fordi der er så meget forskellig information på området. Der er efterhånden også en del forskellige hjemmesider, hvor du kan købe valutaen, men det er ikke alle, man kan stole på. Denne artikel beskriver processen, når du skal købe Bitcoin. Hvis du ønsker en mere detaljeret artikel med billeder, så kan du læse denne køb Bitcoin guide.
Ting du skal være opmærksom på, før du går i gang
Det vigtigste er, at du altid handler på en reguleret børs, platform eller forhandler. Dette skyldes, at du rent faktisk kan gå efter folkene bag, og det er dermed heller ikke anonyme mennesker, der står bag. “Ulempen” er dog, at du skal indsende detaljerede økonomiske oplysninger om dig selv, men det skal du jo også til din bank. De regulerede virksomheder er underlagt de samme krav som bankerne. Bankerne er underlagt flere krav, men visse af disse går igen.
En børs er et sted, hvor folk sælger til hinanden, og dette kan sammenlignes med Nordnet. Du finder de absolut laveste gebyrer på børserne.
En platform er en slags børs, men det er meget nemt at handle derinde, og det er ikke altid, at du får leveret din kryptovaluta – visse steder køber og sælger du nemlig “på papiret”. eToro er et godt eksempel på en platform, hvor det tidligere også var på papiret, du købte Bitcoins. Gebyrerne på disse er højere end på børserne, men ikke højere en hos de såkaldte forhandlere.
Forhandlere er dem, der videresælger Bitcoins fra børserne. Hvis du finder en dansk virksomhed, der sælger Bitcoins, så er de i langt de fleste tilfælde en forhandler. Med andre ord, så bruger de dine penge på at købe Bitcoins hos en børs og leverer Bitcoins til din wallet. Det er ikke direkte dine penge, der bliver brugt på børserne, men for at kunne forstå det bedre, bliver det forklaret på den måde. Gebyrerne hos forhandlerne er typisk højere end på børserne og platformene. Der er dog visse fordele, som du ikke får andre steder. Det er først og fremmest muligt at betale med dansk bankoverførsel (straksoverførsel), kreditkort og MobilePay. Børser og platforme vil naturligvis ikke bøvle med at tage imod MobilePay, da de fleste af deres kunder ikke befinder sig i Danmark. Du behøver heller ikke altid at indsende kopi af pas, når du handler hos en forhandler. Hvis du læser deres betingelser, så vil du kunne se, at du skal over et bestemt beløb, før du bliver bedt om at indsende kopi af dit pas. Nogle forhandlere forlanger det dog fra første krone.
Du kan forvente at betale op til 1 procent i gebyrer på børserne, 1,5-3 procent på platformene og 4-6 procent hos forhandlerne. Det er store forskelle, hvis du skal købe Bitcoins for større beløb. Overvej nøje, hvor du vil handle. Husk dog vores første pointe: Det skal være en reguleret virksomhed.
Når du har fundet ud af, hvor du vil handle
Efter du har bestemt dig for at handle et bestemt sted, så er det bare at oprette en bruger på den pågældende platform, børs eller hos den danske forhandler. Dette fungerer typisk på samme måde som på alle andre hjemmesider. Visse steder tillader, at du opretter en konto og kan tjekke deres ydelser ud, inden du skal indsende dokumenter. Andre kræver, at du indsende paskopi med det samme.
I langt de fleste tilfælde skal du også sende dem et bevis på, at du reelt bor på din adresse. Dette kaldes for “proof of residence”. Typisk er det nok med en elregning eller lignende. Hvis du bor til leje og dermed ikke får, hvad der kaldes for en “utility bill”, så kan du på din kommunes hjemmeside få en bekræftelse på, hvor du bor. Denne koster penge, men det kan være din eneste mulighed. De danske hjemmesider accepterer nok sygesikringskort, så det kunne også være en alternativ mulighed.
Mange hjemmesider bekræfter din identitet på få minutter, andre gør det helt automatisk. I visse tilfælde kan du komme ud for, at du skal videochatte med en engelsktalende person for at bekræfte din identitet. Dette kommer sandsynligvis til at være processen mange andre steder i fremtiden.
Efter din identitet er blevet bekræftet (“verified”), så er du klar til at købe Bitcoins. Denne artikel søger ikke at beskrive det trin for trin, men det burde være meget ligetil at gennemføre et køb. Du bliver typisk guidet igennem processen på den valgte hjemmeside.
Du bør generelt være opmærksom på, at din valgte betalingsmetode typisk går ud over dine gebyrer. Vælg altid SEPA bankoverførsel, hvis du kan. Her opnår du de laveste gebyrer, hvis du derimod vælger at betale med kreditkort, kan du se frem til at betale 2-3 procent i gebyr. Så er det ikke meget billigere end at handle hos en dansk forhandler.
Efter du har købt Bitcoins
Det kan være, at dette trin kommer før, du overhovedet får lov til at købe Bitcoins på den valgte hjemmeside. Visse hjemmesider kræver nemlig, at du har en wallet, de kan overføre til, før du kan købe. Dette gør sig i nærmest alle tilfælde gældende for danske forhandlere. Der er du nemlig selv ansvarlig for opbevaringen af dine Bitcoins. Andre steder opbevarer de dem for dig, hvorefter du kan trække dem ud.
Så, efter du har købt Bitcoins, kan du trække dem ud. Dette gør du ved at finde din Bitcoin adresse og skrive den ind på den valgte hjemmeside. Herefter modtager du typisk dine Bitcoins med det samme. Du bør dog huske, at det er meget vigtigt at have en sikker wallet. Ellers kan du miste dine penge meget hurtigt. En Ledger Nano S (hardware wallet) er et meget godt bud på, hvilken wallet du kan anvende til dine Bitcoins.
Det er selvfølgelig også muligt at lade dine Bitcoins stå, men så kan du ikke rigtigt bruge dem, og der er risiko for at du ikke kan logge ind på et eller andet tidspunkt. Det er sket før, selv om det har været en reguleret hjemmeside.
Al handel med kryptovaluta er på eget ansvar, og det er en investering med meget høj risiko. Du bør ikke handle for mere, end du kan tåle at tabe. Artiklen beskriver blot processen og er ikke en anbefaling, opfordring eller rådgivning.
Om forfatteren