Start dit eget bryggeri

AfPiaKristensen

Start dit eget bryggeri

Når man har gået og brygget øl i hjemme i nogle år, og brygger denne ene fantastiske øl efter den anden, så kommer tanken på et tidspunkt, at det kunne være sjovt at sælge noget af det øl man selv går og laver. Der er ingen tvivl om at det er muligt, det kræver bare lige lidt inden du kommer i gang med at brygge til andre.

Ølbrygning udstyr

Du må påregne at du skal have fat i noget ølbrygning udstyr. Det kan godt være du har noget rigtig godt udstyr til at brygge hjemme. Udfordringen er typisk at det du ikke har mulighed for at brygge nok på det anlæg du har, derfor er du nødt til at købe noget større ølbrygning udstyr. Når du køber dit udstyr, skal du også sikre dig, at det hele er 100% godkendt til fremstilling af fødevare. Du skal godkendes af fødevarekontrollen, og her går de alt udstyr igennem for at være sikker på, at det lever op til det krav. Sørg derfor for, at du er på forkant og så certifikater fra din leverandør. Det er ikke kun udstyr der skal være fødevaregodkendt. Alt hvad du bruger af kapsler etc. Skal også være godkendt. Hvis du vælger den rigtige leverandør, så kan du få hjælp og vejledning til valg af det rigtige udstyr.

Hvordan brygger man?

Der er ikke den store forskel om du brygger øl hjemme, eller du brygger øl som skal sælges til andre. Selve metoden er den samme. Den store forskel er typisk hvor meget øl man laver ad gangen. Du skal typisk brygge meget mere pr. gang. Da du startede med at brygge øl hjemme, der læste du sikkert en bog om ølbrygning. Den bog kan du stadigvæk bruge når du skal til at brygge øl der skal sælges. Hele metoden er den samme, og det er de samme råvarer man brygger med.

Lokalet 

Det lokale du brygger øl i, det skal også være godkendt til fremstilling af øl. Du får sandsynligvis aldrig godkendt din kælder eller lignende. Fødevarekontrollen plejet typisk kun at godkende hvis du sørger for at have et selvstændigt rum, og der skal være vaskbare vægge, gulve og lofter. Derudover skal du naturligvis også have et toilet hvor der tillige er håndvask. Hvis du har det på plads, så skal du sørge for noget udluftning, for der dannes en del damp når man brygger øl, og det er vigtigt du har mulighed for at få det væk, ellers vil du på et tidspunkt have nogle knap så sjove ting der vokser steder der ikke hører hjemme i et lokale hvor der fremstilles fødevarer. Udover udstyr og lokale så skal du selv på et grundkursus i fødevarefremstilling.

Når disse ting er på plads, så er du klar til at ansøge fødevarekontrollen og tilladelse, ligesom du skal anmeldes hos Skat, så du kan betale ølafgifter.

God fornøjelse og held og lykke

Om forfatteren

PiaKristensen administrator