Undgå at underskrive den forkerte erhvervslejekontrakt

AfPiaKristensen

Undgå at underskrive den forkerte erhvervslejekontrakt

Der er nogle faldgruber ved underskrivelsen af en lejekontrakt. Bl.a. er en af faldgruberne at underskrive det forkerte kontrakt i forhold til den rette placering af det ønskede lejemål.
Her kan du læse 6 tips, som kan hjælpe dig med at undgå dyrebare fejl.

Se på områdets fremtid

Når du underskriver en erhvervslejekontrakt, forpligter du dig til et område og hvad området vil indeholde i årene fremover. De fleste underskriver en flerårig lejekontrakt og derfor skal du kunne se dig selv i området i fremtiden.

Ved at tage et kig på historiske demografiske data og fremtidige prognoser, kan det hjælpe dig med at se en forventet tendens, og bakke dig op i, at det du synes er en fantastisk beliggenhed i dag, også vil være en fantastisk beliggenhed i morgen eller om 5 år.

Frygt ikke nyt

Selv om det kan være rigtigt, at nye bygninger og arealer normalt er dyrere at leje sig ind i end eksisterende arealer, er de ofte også med forbedrede lejeforhold.

Hvis du har brug for større lokaler og mere plads, får du en bedre handel ved at gå efter nyt fremfor at betale for en omfattende renovering af de eksisterende rum.

Hold øje med de samlede omkostninger

Husleje, drift og forbrug

Der er tre elementer i dine omkostninger, og kun to af dem er skrevet ind i din lejekontrakt. Leje, godtgørelse og alle de ”bløde” omkostninger, der automatisk kommer med.

En ejendom med en lavere husleje kan have høje driftsomkostninger, som udligner dette. Visse lokationer kan have deres egne omkostninger, f.eks. særlig erhvervsskat eller forskrifter, som gør det dyrere at drive forretning på stedet end du umiddelbart regner med.

Byd på flere lejemål

Den bedste måde at forhandle er ud fra en stærk position, hvor du har flere parter at forhandle med. Hvis du kun har én potentiel udlejer, kan udlejeren være i en magtposition, da du ikke umiddelbart kan gå andre veje. På den anden side, hvis du har flere muligheder, kan du presse hårdere på hver af dem, velvidende at du har 2 eller 3 andre som backup.

Overvej en kortere lejeperiode

Traditionelt har lejere underskrevet længere lejemål, da disse længere aftaler ofte har lavere omkostninger. Det betyder også mere stabilitet. Men med erhvervslivets tempo er det dog svært at vide, hvad du har brug for om 5 eller 10 år fra nu. Ved at underskrive en kortere lejekontrakt med mulighed for forlængelse – også selvom det koster dig lidt mere – kan det spare dig for en hel del, hvis du har brug for at kunne være fleksibel i fremtiden.

Når du skal flytte i nyt

Erhvervslejemål er formentlig en af de mest komplicerede og dyreste aftaler, din virksomhed nogensinde vil indgå.

Med en beslutning i denne størrelsesorden, er det fornuftigt at benytte sig af en tredjeparts ekspertise.

En advokat kan hjælpe dig med at gennemgå de juridiske punkter for at sikre, at risici forhindres.

En erhvervsmægler kan hjælpe dig med at forhandle og give dig markedsvurdering, som du har brug for, for at træffe rigtige beslutninger og få den bedst mulige aftale.

Om forfatteren

PiaKristensen administrator