Menneskelige håndværk

AfPiaKristensen

Menneskelige håndværk

Nogle gange glemmer man, hvor langt vi er kommet i den teknologiske udvikling. Det er blevet en så naturlig del af den måde, som vores samfund fungerer på, at vi slet ikke kan forestille os, hvordan livet ville være uden. Ikke alene har vi i dag ting, som mennesker for hundrede år ville se som den rene magi. Vi har også formået at skabe hjælpemidler til forskellige brancher, som gør, at vi nemmere kan udføre det arbejde, som vi går og laver til dagligt. Da bilen blev opfundet og begyndt produceret, var det revolutionerende. Man havde ingen forståelse for, hvor meget mere den kunne udvikles, og hvad den kunne blive til i dag. Bilen er gået fra at være en udvidet sæbekassevogn med motor, til at kunne laves som lydløse, eldrevne, teknologiske maskiner.

 

Når man tager til mekaniker i dag, er det de færreste, som diagnosticerer bilen alene bygget på deres egen viden som mekaniker. Langt de fleste tilkobler en computer, som straks kan fortælle, hvilke fejlmeldinger der er i motoren og resten af maskineriet. Her er teknologien endnu engang en kæmpe hjælp til hverdagsarbejdet.

 

Trods den teknologiske udvikling

På trods af at den teknologiske udvikling giver en håndsrækning i arbejdet med biler, er der fortsat mange ting, som skal laves manuelt. Der er ikke nogen teknologi, som virker med magi. Så ingen computer kan endnu lave en fælge reparation. Derfor er mekanikerne også nødt til at vide tilstrækkeligt til at kunne foretage en fælge reparation. Det virker måske banalt, at de skal have kendskab til dette. Men vi er jo trods alt stadig glade for, at der er arbejde at lave. Selvom der i mange brancher er begyndt at komme robotter til diverse opgaver, så er der fortsat brug for reelle mennesker til at lave en fælge reparation.

 

Et håndværk

At kunne foretage en fælge reparation kan sammenlignes med så meget andet håndværk. Vi mennesker kan noget her, som hverken dyr eller teknologi formår. Vores evner rækker ud over, hvad vi er kodet til. For måske man godt kunne godt en robot til at lave en fælge reparation. Men det kræver, at den er i stand til at scanne og genkende problemet, for derefter at rette op på det. Der er ingen kreativ frihed, ingen selvstændige tanker, som kan arbejde med under processen, som det er, når man laver en fælge reparation. Så selv om teknologien hjælper og assisterer i mange brancher, skal man nok ikke regne med, at det er en robot, der står for den fælge reparation, som man skal have lavet, næste gang man kommer ind på værkstedet. Her vil mekanikerne i stedet løse det med menneskelige evner og håndværk.

Om forfatteren

PiaKristensen administrator