Skab et bedre indeklima på kontoret

AfPiaKristensen

Skab et bedre indeklima på kontoret

Hvis du arbejder på et kontor, kender du nok følelsen: du har siddet ved dit skrivebord hele dagen, kun afbrudt af den sjældne tur til kaffemaskinen, og du begynder at blive lidt tung i hovedet. Mange danske kontorer døjer desværre med et dårligt indeklima, og selvom de færreste tænker over det, kan indeklimaet have en meget negativ effekt på alle tilstedeværende og deres produktivitet. Her vil vi komme med lidt tips til, hvordan du kan forbedre indeklimaet på dit kontor og dermed også produktiviteten blandt dine ansatte eller kollegaer.

  • Sørg for at lufte ud

Selv med et godt klimaanlæg og udsugning kan der hurtigt blive varmt og indelukket på et kontor – især i de kolde måneder, hvor vinduerne sjældent bliver åbnet. Det er derfor vigtigt at sørge for at få luftet ud hver dag, gerne flere gange. Hvis du sørger for at lufte ud to gange om dagen i blot 10 minutter, vil du straks begynde at få et meget bedre og rarere indeklima, hvor du nemt kan holde ud at sidde en hel dag. Sørg blot for, at ingen sidder i direkte træk alt for lang tid.

  • Revurdér malingen

Selvom det måske er en af de ting, de færreste faktisk tænker over, kan malingen på kontorets vægge have en stor påvirkning på indeklimaet. Noget maling indeholder nemlig en lang række forskellige kemikalier, der på lang sigt kan sive ud af malingen og ud i luften, hvilket kan medføre hovedpine og ubehag. Det kan derfor være en rigtig god idé at få undersøgt, om jeres maling er synderen, hvis man døjer med hovedpine eller træthed i løbet af dagen. Nu til dags er det meste maling helt ufarligt, men hvis du vil være på den sikre side, kan du vælge en naturmaling, der primært er lavet af naturlige materialer og derfor også er helt fri for giftige stoffer.

  • Anvend færre kemikalier

I forlængelse af forrige råd, kan der også være en lang række andre ting på kontoret, der kan være fyldt med kemikalier. Rengøringsmidler, der anvendes til at tørre bordene af med, håndsæben på badeværelset og endda forskellig tekstil som håndklæder og gulvtæpper. Hvis du vil sørge for det bedst mulige indeklima, kan det derfor godt betale sig at udskifte disse ting med økologiske eller naturlige varer, der ikke indeholder nogle giftige stoffer. Du kan blandt andet overveje et økologisk håndklæde i bambus eller bomuld, eller en neutral håndsæbe, der skånsomt renser huden.

  • Flere planter

Selvom det ikke er bevist, at grønne planter egentlig gør noget godt for indeklimaet, gør de i hvert fald heller ikke noget dårligt, og det kan derfor være en god idé at anskaffe sig nogle store planter, der kan hjælpe med at rense den tunge kontorluft, mens de giver et friskt pust til den ellers kedelige kontorindretning. 

Om forfatteren

PiaKristensen administrator