Inkasso er ikke bare inkasso

AfPiaKristensen

Inkasso er ikke bare inkasso

Enhver virksomhed kan, før eller siden, få brug for at inddrive gæld fra dårlige betalere. Men det kan gøres på mange måder. Det er det langt fra ligegyldigt, hvordan det gribes an.

Først og fremmest skal det inkassofirma der bruges, skal være registreret for at det er lovligt. Og derudover er det vigtigt, at inddrivelsen sker på en måde der ikke skader din virksomheds omdømme.

Undersøg hvordan dit inkassobureau arbejder

Inkassofirmaer har i mange år haft et mildt sagt dårligt ry. Mange forbrugere har en masse skyld og skam i forbindelse med deres gæld. Og inkasso sker desværre alt for ofte med trusler og ubehageligheder.

Erfarne inkassobureauer ved, at de bedste resultater opnås via dialog. Du bør som virksomhed undersøge, hvordan de opererer, inden du laver en aftale med dem.

God dialog giver bedre inkasso

Mange skyldnere reagerer desværre ikke på en standard rykker. Det kan der være mange grunde til. Nogle har måske bare mistet overblikket og givet op. Andre er mere kyniske og ligeglade.

Ofte er det en god ide at følge op med telefonopkald, frem for bare en skriftlig rykker. En standard rykker – på brev eller e-mail, kan nemlig godt virke overfladisk. Et opkald er mere personligt og sværere at afvise. Hvis en eller flere rykker ingen effekt har haft kan en opringing gøre forskellen.

Det handler ofte om at hjælpe skyldneren med at se en vej ud af deres gæld. En god dialog fører til løsninger til glæde for begge parter.

Ikke alle skyldnere er ens

Dit inkassofirma have en strategi for, hvordan de tager fat i forskellige skyldnere. Mange inkassosager opstår f.eks. pga. misforståelser, forglemmelser og skift af email- eller postadresser.

Hvis man farer for hårdt frem mod almindelige forbrugere, ender man måske med at få sine penge, men får kunden en rigtig dårlig oplevelse med forløbet kommer de næppe igen. I værste fald kan de sprede deres dårligere oplevelser med inddrivelsen på nettet og skade din virksomhed i bredere forstand.

På den anden side er det også vigtigt, at skyldneren forstår, at gælden ikke forsvinder af sig selv.

Din inkassopartner bør kunne håndtere forskellige skyldnere – og de forskellige årsager der kan være til gælden, må forskellige måder, der passer til situationen. Det giver de bedste resultater.

Man behøver ikke tage kunderne i retten

Langt de fleste inkassosager klares uden at tage skyldneren i retten. Det er dog vigtigt, at dit inkassobureau er villige til at gå hele vejen, hvis det skulle blive nødvendigt. Uden dette er inkassovirksomheden ikke meget værd.

Men for at det skal virke er det vigtigt, er det vigtigt, at inkassovirksomheden har en juridisk praksis af høj kvalitet. Det kan enten være med egne advokater, eller et tilknyttet advokatfirma med erfaring i at føre denne type sager.

At føre dine inkassosager i retten kan være meget kostbart, så det er i alle fald altid målet at forsøge at undgå det. Men du skal undgå inkassovirksomheder, der aldrig vil bruge det retslige redskab. Det er et helt nødvendigt element i effektiv inkasso. Skyldnerne skal vide, at det ender der, hvis de ikke betaler.

Der er grænser for, hvor hårdt en skyldner bør presses. ”Rockermetoder” bør du aldrig acceptere. Det skader din virksomhed mere end det gavner. En god, anstændig med målrettet dialog skaber næsten altid de bedste resultater. Og du ender med at fremstå som en seriøs virksomhed.

Om forfatteren

PiaKristensen administrator