Robotterne kommer – heldigvis

AfPiaKristensen

Robotterne kommer – heldigvis

Robotterne kommer – heldigvis

Dette indhold er sponsoreret.

Hvis man lytter godt efter ude i det danske erhvervsliv, vil man kunne høre den summende lyd af en robotarm på arbejde. Flere og flere danske virksomheder har nemlig taget robotterne til sig i deres produktion. Faktisk er Danmark et af de lande i verden med flest robotter i industrien. Og det skal vi være glade for, for robotterne rummer et stort potentiale, som vi først lige har set toppen af. Vi skal bare lære at leve – og arbejde – side om side med robotter.

Robot eller cobot?

Ordet ”robot” har efterhånden en næsten gammeldags klang i manges ører. Det er svært ikke at forestille sig en kantet, menneskelignende stålkonstruktion med metallisk stemme, når nogen taler om robotter. Men i dag er robotter meget mere end det. Den nye generation af robotter har ligefrem fået et nyt navn: Cobots. Det er en sammentrækning af de engelske ord ”collaborative robots” – eller på dansk simpelthen ”samarbejdende robotter”. I Danmark har vi f.eks. Kassow Robots, der er med helt i front, når det gælder den lovende cobot-teknologi.

En cobot består typisk af en lang arm, der kan rotere i mange retninger. Yderst vil der ofte være monteret en gribearm eller sugekop. Det, der kendetegner cobots, er, at de i modsætning til den typiske, industrielle robot er med på gulvet og arbejder side om side med mennesker. De står ikke i deres eget aflukke og kører deres egne processer. De indgår i et dynamisk og foranderligt flow med deres menneskelige kolleger. Der produceres til stadighed mere og mere fleksible cobots, som i højere og højere grad kan imitere menneskelige bevægelser.

Fordelene ved cobots

Nogle vil måske værge sig ved tanken om flere robotter i industrien. Er du medarbejder, er det kun naturligt, hvis du frygter, at robotterne overtager dit job. Men sandheden er faktisk, at robotterne kan være med til at bevare arbejdspladser. Når mennesker og cobots arbejder sammen, stiger produktionen nemlig, mens produktionsomkostningerne falder. På den måde kan man i virkeligheden undgå, at virksomheder rykker deres produktion til lande, hvor produktionsomkostningerne er lavere.

Derudover kan cobots gøre det mere sikkert at gå på arbejde. Cobots kan nemlig tage sig af de fysisk hårde og nedslidende arbejdsopgaver. Medarbejderne får dermed et bedre arbejdsmiljø med markant mindre slitage. Og for at det ikke skal være løgn, kan cobots også gøre det sjovere at gå på arbejde. De tager sig nemlig med glæde af de kedelige og rutineprægede arbejdsopgaver, som mange medarbejdere helst vil være fri for. Sidst, men ikke mindst, følger der også nye og spændende arbejdsopgaver med en cobot, f.eks. i forhold til programmering og styring.

Alt i alt er der god grund til at byde robotterne velkommen i dansk industri. Både for medarbejdere og ledelse er fordelene betragtelige. I Danmark er vi så heldige at være udstyret med en dansk robotindustri, der er førende på verdensplan. Robotterne kommer– men det skal vi bare være glade for.

Om forfatteren

PiaKristensen administrator